КУРС «ПРАКТИЧНА дієтологія / НЕЙРОДІЄТОЛОГІЯ В РОБОТІ ПСИХОЛОГА»

В курс все включено

ПН – ПТ
Ранок, вечір, 
вихідний день
Час занять узгоджується зі слухачами і викладачем

Будні дні:
3 ЗАНЯТТЯ

  • Все включено (роздаткові матеріали)
  • По закінченню видається сертифікат українською та англійською мовами

В основу даного курсу входять практичні та теоретичні заняття. Для тих, хто взагалі не знайомий або хоче зрозуміти основи дієтології з нейродієтологією. Програма дуже інтенсивна.

Програма курсу «Практична дієтологія // нейродієтологія в роботі психолога» заснована на масштабній суворо науковій основі, в якій поєднуються знання з області генетики, біохімії, анатомії, фізіології, ендокринології, дієтології, неврології та психології.

В процесі навчання будуть розкриті основні принципи предиктивної медицини, нутрігенетики та нейродієтологіі. Це найсучасніша медична течія, авангард науки, яка набуває все більшого значення для неврології. Більшість нозологічних форм патології нервової системи відносяться до розряду нейрометаболічних. Основні неврологічні захворювання, що є «мішенями» нейродієтологіі, можна розділити на три великі групи: метаболічні захворювання, «класичні» хвороби нервової системи та аліментарно-залежні соматоневрологічні захворювання.

Тому, на курсі детально буде озвучена роль харчування для вирішення діагностичних, консультативних та психокорекційних завдань при реабілітації багатьох психоневрологічних захворювань, а також нормалізація обмінних процесів без шкоди для здоров’я.

Програма курсу «Практична дієтологія / нейродієтологія в роботі психолога» включає наступні розділи:

День 1
• Основи анатомії травної системи людини;
• Фізіологія органів шлунково-кишкового тракту. Вплив харчових факторів на функцію органів травлення;
• Травлення. Ознаки порушення травлення;
• Визначення поняття «харчування». Загальна характеристика раціонального харчування. Ідеологія харчування – сучасний погляд і науково-доказовий екскурс;
• Кислотно – лужний баланс і його вплив на організм;
• Водний баланс людини. Функції води в організмі. Добова потреба у воді. Вода – скільки? Кому? Яку? Коли і як?

Кава-брейк

• Білки, їх роль в харчуванні;
• Порушення білкового обміну, ознаки та корекція;
• Норми споживання білка. Сполучення продуктів харчування, що сприяють засвоєнню білка;
• Нейропластичність. Можливість керувати своїм віком;
• Жири (ліпіди), їх роль в організмі;
• Класифікація ліпідів. Енергетична та біологічна цінність жирів;
• Наслідки дисбалансу харчування. Фактори ризику і причини виникнення ожиріння;
• Генетичне підгрунтя зайвої ваги;

Кава-брейк

• Вуглеводи, їх роль в організмі;
• Прості вуглеводи (глюкоза, галактоза, фруктоза, сахароза, лактоза, мальтоза);
• Складні вуглеводи (полісахариди) – крохмаль, глікоген, клітковина, пектин;
• Тяга до солодкого та менструальний цикл;
• Глютен – чи варто його боятися?
• Науковий підхід в експериментах з харчуванням;
• Роль кожного нутрієнта в процесі травлення. Як споживати білки, жири і вуглеводи, щоб домогтися максимально ефективного зниження ваги.

День 2
• Обмін речовин: як їм управляти. Розподіл нутрієнтів і планування прийомів їжі протягом дня;
• Уповільнення / прискорення метаболізму. Норма і патологія
• Базовий та основний обмін, скільки потрібно ккал для підтримки організму?
• Методи розрахунку добової калорійності для кожного індивідуально. Як розрахувати за формулами і без?
• Енергетична цінність продукту;
• Фізіологія довгострокової втрати ваги. Феномен плато.
• Сучасні підходи до нутрітивно-метаболічної корекції аліментарно-залежної патології;
• Особливості харчового раціону при наявності дефіцит нутрієнтів;
• Харчова непереносимість або харчова алергія? Основні поняття. Особливості харчування при харчової алергії. Елімінаційна дієта.

Кава-брейк

• Сучасні методи оцінки харчового статусу людини;
• Етапи дієтологічної консультації. Збір дієтанамнеза (схема опитування клієнта перед складанням дієти включає оцінку особливостей харчової поведінки, харчових звичок, виявлення харчової непереносимості);
• Оцінка аліментарної забезпеченості організму за допомогою класичних формул і сучасних технологій;
• Розрахунки енергетичних витрат та потреб пацієнта (фактичних та адекватних);
• Визначення композиції (складу) тіла пацієнта за допомогою класичних формул та біоімпедансного аналізатора (співвідношення маси жирової та м’язової тканин, кількості загальної рідини в організмі, метаболічний вік);

Кава-брейк

• Призначення та оцінка результатів клінічних досліджень клієнта – біохімічних маркерів харчового статусу (білкового, ліпідного, вуглеводного, вітамінного, мінерального, гормонального);
• Пробне меню (розрахунок) для здорової людини. Основні принципи складання програми харчування;
• Розробка програми харчування з урахуванням індивідуальних особливостей клієнта;
• Корекція раціону харчування в динаміці на основі даних об’єктивного дослідження клієнта та за програмою;
• Емоційне переїдання – механізм захисту від стресу, роль депресії і тривожності в переїданні;
• Психологія роботи з клієнтами. Теорія і практика повторних зустрічей;
• Принципи корекції психо-емоційної сфери, допомога клієнту у виробленні позитивних установок, закріпленні мотивів на зниження надлишкової маси тіла;

День 3
• Нутрігенетика. Персоналізоване харчування – вже тут?
• Про майбутнє в науці про харчування, або чому все-таки варто довіряти собі;
• Нейродієтологія як практичний інструмент роботи психолога;
• Вплив харчування на когнітивні функції, настрій та поведінку;
• Дієтотерапія при мігрені і цефалгії;
• Оптимізація терапії психоневрологічних захворювань, психомоторного розвитку та інтелектуальних функцій за допомогою підбору раціону харчування;
• нутрітивні і нейродієтологічні аспекти РАС (розладах аутистичного спектру) і ЗПР (затримки психомовного розвитку), синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ), епілепсії, шизофренії;
• Застосуванням спеціальних (лікувальних) дієт для корекції порушень діяльності ЦНС / метаболізму при мітохондріальних дисфункциях і хворобах накопичення.